Ako sa rozprávať s partnerom ohľadne inkontinencie?

Ak váš partner trpí inkontinenciou, môžete mať pocit, že sa nachádzate na neznámom území. Inkontinencia je nielen fyzický stav, ale aj zmena životného štýlu.

Intelektuálne chápeme, že inkontinencia je zdravotný problém, ktorý je mimo našej kontroly. Emocionálne je to však iný príbeh. Strata schopnosti plne ovládať močový mechúr a črevá – zručnosť získaná v ranom detstve – môže vyvolať intenzívne pocity hanby, rozpakov, hnevu a popierania. Pre tých, ktorí sú v partnerskom vzťahu, inkontinencia prináša aj strach zo straty sexuálnej príťažlivosti a niekedy aj obavy z oslabenia citového puta.

Ani vy, ani váš partner by ste sa nemali cítiť zahanbení kvôli tomuto bežnému ľudskému stavu. Pamätajte, že to nie je vaša vina. Inkontinencia je stav so základnými príčinami, ktoré sú často liečiteľné – a niekedy aj vyliečiteľné. Je dôležité, aby váš partner hovoril so svojím lekárom, aby sa zistila príčina a stanovila cesta k liečbe a zvládnutiu tohto stavu.

V tomto článku nájdete tipy na:

  • Ako hovoriť s partnerom o inkontinencii
  • Dôležitosť konzultácie s lekárom o tomto probléme
  • Potraviny, nápoje a lieky, ktoré môžu inkontinenciu zhoršovať
  • Produkty na zvládnutie inkontinencie
  • Dôležitosť starostlivosti o pokožku pri inkontinencii
  • Posilnenie panvového dna
  • Tipy na čistenie po nehodách
  • Súvislosť medzi inkontinenciou a pádmi

Rozhovor

Väčšina z nás sa počas života stretla – alebo bola svedkom – citlivej situácie súvisiacej s inkontinenciou. Nie je prekvapením, že partner s inkontinenciou môže skúšať skrývať alebo popierať nehody na toalete. Na uľahčenie tejto chúlostivej konverzácie tu je niekoľko užitočných tipov:

Buďte empatickí a upokojujúci: Uistite svojho partnera, že veľké množstvo ľudí prechádza týmto stavom. Inkontinencia je veľmi bežná! Podľa Národnej knižnice medicíny viac ako 60 % dospelých žien v USA hlási nejakú formu inkontinencie a až 34 % mužov má určité problémy s inkontinenciou. Na Slovensku, nemáme oficiálne štatistiky, ale  odhaduje sa, že zhruba 10% celkovej populácie trpí istou mierou inkontinencie a toto číslo sa zvyšuje.

Vzhľadom na to, že inkontinencia je podceňovaným stavom, skutočné čísla sú pravdepodobne ešte vyššie.

Použite trochu humoru: Inkontinencia je bežný problém, prečo si z toho trochu neurobiť žart? Otvoreným a ľahkým rozhovorom môžete zachovať dôstojnosť partnera a urobiť situáciu príjemnejšou pre všetkých.

Ak treba, privolajte pomoc: Ak váš partner stále prejavuje odpor k diskusii, možno bude potrebné prizvať niekoho blízkeho alebo lekára. Niektorí muži sa môžu cítiť pohodlnejšie, keď o tomto probléme hovoria s iným mužom.

Používajte správne slová: Slovo „plienka“ môže vyvolať nepríjemné pocity a asociácie s detstvom. Používanie slov ako „vložky“, „ochranné spodné prádlo“ alebo „jednorazová bielizeň“ môže konverzáciu uvoľniť.

Vysvetlite, že nie sú sami: Uistite partnera, že nie sú sami. Mnoho ľudí všetkých vekových kategórií čelí výzvam spojeným s inkontinenciou.

Riešenia inkontinencie

Keď už ste mali „rozhovor“ a ste pripravení riešiť inkontinenciu ako tím, tu je niekoľko riešení:

  • Konzultácia s lekárom: Inkontinencia môže byť spôsobená stavmi, ktoré sú zvládnuteľné alebo liečiteľné, preto je kriticky dôležité hovoriť s lekárom.

  • Posilňovanie panvového dna: Kegelove cviky môžu pomôcť pri problémoch s únikom moču alebo kontrolou stolice. Cvičenia je možné vykonávať v akejkoľvek polohe a mali by byť súčasťou denného režimu.

  • Produkty na inkontinenciu: Existuje množstvo ochranných produktov od jednorazových spodných nohavičiek až po ochranné podložky na matrace.

Starostlivosť o pokožku

Pri inkontinencii je dôležitá starostlivosť o pokožku, aby sa predišlo podráždeniu alebo infekciám. Používajte pH vyvážené čistiace prostriedky a zvlhčovače, a aplikujte ochranný krém.

Diéta a tekutiny

Niektoré potraviny a nápoje, ako napríklad káva, citrusové plody či mlieko, môžu inkontinenciu zhoršovať. Dodržiavanie vyváženej stravy a dostatočný príjem vody môžu pomôcť pri zvládaní stavu.

Prevencia pádov

Inkontinencia je jednou z najčastejších príčin pádov u starších dospelých. Keď má človek náhlu potrebu ísť na toaletu, môže sa ponáhľať, čo zvyšuje riziko zakopnutia alebo pádu. Na zníženie tohto rizika je dôležité zabezpečiť čistú a bezpečnú cestu na toaletu, najmä v noci, kedy by mala byť chodba dobre osvetlená. Používanie jednorazového ochranného prádla môže nielen chrániť pred nehodami, ale aj predchádzať pádom, keďže znižuje potrebu náhleho náhlenia sa na toaletu.

Záver

Inkontinencia môže byť náročná téma, no je veľmi dôležité, aby ste si ju vy a váš partner priznali a riešili ju spoločne. Otvorená komunikácia, podpora a informovanosť vám pomôžu zvládnuť tento stav, minimalizovať jeho dopad na váš každodenný život a udržať zdravý a šťastný vzťah. Riešenia existujú a pomoc je dostupná – či už v podobe lekárskej starostlivosti, cvičení na posilnenie panvového dna, alebo produktov na inkontinenciu. S trpezlivosťou, láskou a podporou môžete spolu tento problém prekonať.